В Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха протестна готовност

...
В Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха протестна готовност
Коментари Харесай

НИМХ не дава прогнози за времето в сайта си, може да ги спре и до медиите

В Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха протестна подготвеност поради планираната промяна в статута на метеорологичната работа и нейното финансиране с прехвърлянето ѝ от МОН към Министерството на околната среда и водите.

Синоптиците стопираха прогнозите за времето в уеб страницата си, където се появява бял екран със известие " Национален институт по метеорология и хидрология - в протестна подготвеност ". 

В предаването " 12+3 " по БНР синоптикът Красимир Стоев съобщи, че засега стопират прогнозите на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология, най-вероятно ще има обаче и прекъсване към медиите. " Има действителна заплаха да спрат прогнозите до медиите, само че ще продължим да изпълняваме отговорностите си към интернационалните организации и към съответните министерства ", сподели той.

Синоптикът коментира, че " най-странното нещо е, че преместването на Национален институт по метеорология и хидрология ще стане през Закона за водите ".

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, съобщи, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума единствено за структурни промени. „ Осигурени са средства и опазване на стратегиите, по които Национален институт по метеорология и хидрология реализират сега своите действия. Освен това, казусът е обсъден и в границите на съдружния състав на държавното управление и има цялостно съгласие за нуждата от тази структурна смяна, без, несъмнено, да се визира по никакъв метод вярното действие на Национален институт по метеорология и хидрология като институт “, сподели тя.

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на митинг в края на януари, когато стана ясно, че ще бъдат извадени от структурите на Министерството на образованието. Това беше заложено с плана за закон за държавния бюджет през 2022 година, само че съгласно метеоролозите по този начин те няма да получават финансиране за научна активност - нещо, което беше опровергано от държавното управление на Кирил Петков след

От МОН обявиха, че мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е там, където се употребява неговата експертиза – т.е. в Министерство на околната среда и водите. Министърът на образованието Николай Денков съобщи, че МОН в никакъв случай не е желало Национален институт по метеорология и хидрология да бъде изместен, само че някогашният длъжностен министър на екологията Асен Личев е поискал това да се случи с писмо до ведомството на Денков на 16 юли 2021 г. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР